Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

středa 19. října 2016

Lady Diana, princezna z Walesu

1.7.1961 - 31.8.1997
Tuto její fotku mám nejraději


V moderních dějinách není slavnější princezna, než byla Diana - první žena britského následníka trůnu, prince Charlese. Do podvědomí lidí se dostala teprve sňatkem z princem, do té doby byla pro svět zcela nevýznamná šlechtična. S královskou rodinou se však znala již od dětství, s princem Edwardem a Andrewem si hrávala.

Když princ Charles začal v roce 1980 chodit s Dianou, snažili se svůj vztah nejprve utajit. Novinářům se však poměrně brzy podařilo ulovit první fotografie páru. V únoru 1981 ji princ Charles požádal o ruku a při této příležitosti jí věnoval nádherný prsten s 18-tikarátovým safírem a diamanty.


V červnu téhož roku následovala velkolepá svatba. Svatební šaty princezny jsou považovány za nejkrásnější v té době. Někdy také za umělecké dílo. Vznikaly v naprostém utajení a tak byly pro veřejnost velkým překvapením. Byly zdobené více než 10 tisíci flitry a perlami. Rovněž závoj byl zdoben perlami, též v počtu cca 10 tisíc. Další tisícovka perel zdobila boty. Být princeznou není žádná sranda - svatební šaty měly vlečku dlouhou 25 stop (asi 8 m), určitě nebylo snadné se v nich pohybovat a ještě k tomu ladně. Krom toho svatební kytice vážila přes 2 kila.


Necelý rok po svatbě porodila princezna Diana následníka trůnu, prince Williama. Dva roky poté přišel na svět princ Henry. Princezna Diana jim byla oddanou matkou, chůvám je svěřovala jen zřídka a nerada. Při jejich výchově se snažila děti seznámit přímo i s životem mimo palác.


Diana rozdávala teplo a zájem přímým a upřímným způsobem jak chudým lidem, tak celým davům. Není tedy divu, že se jí dostalo přezdívky "princezna lidských srdcí". Na první pohled se zdálo, že si všeho toho stříhání stužek, sbírání peněz pro charitu a jiných "královských" povinností užívá. Kdo však ví, jak se ve skutečnosti cítila? Bulimií, depresemi a sklony k sebevraždám zřejmě netrpěla bezdůvodně. Ostatně poprvé se o sebevraždu pokusila už v lednu 1982, tedy ani ne rok poté, co se stala členkou královské rodiny.

Ve druhé polovině 80. let procházelo Dianino manželství krizí. I když ani před tím soukromý život takřka neměla, v této době byla středem zájmu především bulvárních novinářů. Fotografové se předháněli, kdo uloví zajímavější snímek, k němuž pak novináři připsaly spoustu spekulací.  Od roku 1992 žili odděleně. Rozvod v královské rodině a jeho možné důsledky byly diskutovány napříč médii. K tomu došlo až v roce 1996.

Od sňatku s princem Charlesem se veřejně věnovala charitativní činnosti. Navštěvovala nemocnice a držela ochrannou ruku nad několika charitativními organizacemi. Po rozvodu se zaměřila především na boj proti nášlapným minám, pracovala v organizaci na pomoc lidem postiženým AIDS a v charitách pro děti.



Ani po rozvodu neměla od novinářů klid. V Paříži jejich sveřepé pronásledování a snaha ujet nakonec vyústily v tragickou dopravní nehodu, při níž zemřel její milenec Dodi Al-Fayed a řidič auta. Přestože záchranáři Dianu na místě stabilizovali, po příjezdu do nemocnice se ukázalo, že její zranění jsou příliš vážná. Diana zemřela v neděli 31.8.1997.

Její pohřeb provázel smutek lidí téměř celého světa. Přímo na pohřeb přišly 3 miliony lidí, kteří přinesli více než milion květin. Další 2,5 miliardy lidí po celém světě sledoval poslední rozloučení v televizi. John Elton jí věnoval píseň "Svíce ve větru".


Diana je pohřbena v Althorp Park, ve svém domově v Northamptonshire, na malém ostrůvku uprostřed jezera známém jako The Oval. Nedaleko hrobu byla vybudována kaple, kde se lidé mohou poklonit její památce.

Hrob zdobí pomník s amforou, v pozadí Dianina kaple

O princezně Dianě a jejím životě bylo natočeno několik filmů:
  • Diana, královna srdcí (1998) - dokument
  • Tajný život princezny Diany (2002), režie Philip Saville - drama
  • Diana: Pravda o smrti (2003) - dokument
  • Dianino dědictví (2004) - dokument
  • Diana: Svědci z tunelu (2007) - dokument
  • Diana - poslední dny princezny (2007), režie Richard Dale - drama 
  • Diana vs. královna (2009) - životopisný
  • Unlawful Killing (2011) - režie Keith Allen - dokument. Film byl stažen z etických důvodů, protože ukazuje fotografii umírající Diany.
  • Diana (2013), režie Oliver Hirschbiegel - životopisný
Toto je jen malý výběr z poměrně dlouhého seznamu.

Diana s Johnem Travoltou na královském plese

PS: Celý svět (vč. mě) mluví o Dianě jako o Princezně Dianě, ačkoliv na tento titul nemá právo. Je vyhrazen jen ženám, které se jako princezny narodily.

Zdoj informací a obrázků: Internet 
Kompletní životopis zde

1 komentář:

  1. Ona byla opravdu nádherná žena, jak vzhledem, tak chováním. Moc se mi líbilo, jak se snažila svým dětem ukázat, jak vypadá normální svět a jak mají být i oni normální.S tou štvanicí na její osobu nesouhlasím, ale nevím, jestli to trochu nevyprovokovala i ona sama, svou úpornou snahou se vyhýbat novinářům a poskytnout jim sebemenší rozhovor. Na druhou stranu, věřím tomu, že i kdyby jim dala krátký rozhovor, tak by ji stejně nenechali, protože je to placená sběř. Škoda jí, opravdu škoda.

    OdpovědětVymazat