Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

úterý 10. ledna 2017

Coco Chanel

19.8.1883 - 10.1.1971

Coco Chanel, vlastním jménem Gabrielle Chanel, se nesmazatelným písmem zapsala do historie módy.  Právě jí vděčíme za to, že se dnes můžeme oblékat elegantně a zároveň pohodlně.

Narodila se v malém francouzském městečku Saumur v rodině chudého podomního obchodníka. Když jí bylo 12 let, zemřela její matka a otec všech 6 dětí opustil a zanechal v péči klášterního sirotčince v Aubazine. Podmínky v klášteře byly strohé a přísné. Dívky zde byly často trestány fyzicky i psychicky. Ona v něm však dokázala nalézt i to pozitivní. Krom toho, že se zde naučila šít, ji život v klášteře inspiroval k vytváření na tehdejší dobu neotřelých módních kreací.

Po odchodu z kláštera začala pracovat jako pomocná švadlena v malém provinčním městě. Táhla ji však kariéra zpěvačky a snažila se prosadit v této oblasti. Zpívala v nočních klubech, odtud pochází její přezdívka Coco, což ve francouštině znamená dušička nebo miláček. Sice se jí nikdy nepodařilo stát se skutečně slavnou zpěvačkou, ale v jednom z klubů se setkala se svým prvním významným milencem Etienem Balsamem, synem z průmyslnícké rodiny a chovatelem koní. Díky němu získala nějaké kontakty na ženy z vyšší společnosti a začala pro ně navrhovat klobouky.

Další její milenec, britský diplomat a majitel dolů Arthur Capela přezdívaný boy, byl její osudovou láskou. Pomohl jí otevřít její první obchod s klobouky na Rue Cambor v Paříži a později i další obchody na různých místech Francie. Od klobouků postupně rozšířila nabídku o sportovní oblečení. Artura velmi milovala. Malé černé představila krátce po jeho smrti, jako by chtěla celý svět zahalit do smutku.

Coco Chanel se nikdy neprovdala, přestože jejím životem prošla ještě řada významných mužů. Osudným se jí stal milostný vztah s německým důstojníkem Hansem Güntherem von Dinclage během Druhé světové války. Kvůli svým kontaktům s nacisty byla po válce prohlášena za zrádkyni a musela Francii opustit.

Vrátila se v roce 1954, znovu otevřela svůj butik a ještě po mnoho let udávala módní trend.

Její význam spočívá především v tom, že oprostila ženský oděv od nepohodlných doplňků majících tvarovat žensou postavu do nepřirozených siluet, stejně tak vyměnila bohatou zdobnost za elegantní jednoduchost. Její módní návrhy byly elegantní a přitom skýtaly ženám pohodlí a volnost pohybu. Kromě "malých černých" dala módě i další novinky: tříčtvrteční kabát, twinsety, tvídové kostýmky, široké kalhoty, výstřihy na zádech, prošívané kabelky a barevnost "tón v tónu".

Nedílnou součástí oděvu jsou i doplňky, které si také sama navrhovala. A samozřejmě nesmím zapomenout na snad nejslavnější parfém všech dob: Chanel no. 5. Byl uveden na trh v roce 1921 a stejně jako módní návrhy i on byl na svou dobu unikátní, protože kombinoval několik vůní, namísto do té doby jediné.


Zdroj obrázků a informací: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat