Nadcházející výročí

Bohužel, kalendář se mi zatím nedaří udělat interaktivní,
takže pro vyhledání medailonků těchto žen využijte abecední rejstřík pod záhlavím.

sobota 28. ledna 2017

Astrid Lindgrenová

14.11.1907 - 28.1.2002

Astrid Lindgrenová bezesporu patří mezi nejvýznamnější dětské spisovatelky. Přitom původně vůbec nechtěla být spisovatelkou, a to i přesto, že ji psaní bavilo snad odjakživa a už ve 13 letech jí v novinách publikovali povídku s níž vyhrála soutěž.

Dětsví prožila na rodinné farmě nedaleko Vimmerby na jihu Švédska. Z něj později čerpala inspiraci pro své příběhy.

Její nejslavnější hrdinka Pipi Dlouhá Punčocha se zrodila v roce 1941. Jméno vymyslela dcerka Karin, která maminku požádala o příběh Pipi Dlouhé Punčochy. Astrid Lindgrenová usoudila, že dívka s tak podivným jménem musí také být vyjímečná. A tak se zrodila pihovatá zrzka s neobyčejnou silou a nevšední fantazií. Trvalo to však ještě 3 roky, než Pipi dostala knižní "kabátek". Tenkrát však nakladatelství o Pipi neprojevilo zájem.

Astrid Lindgrenová však už přišla na to, že psaní ji nesmírně baví a i přes prvotní neúspěch v tom pokračovala. Její další román Britt-Mari se svěřuje získal druhou cenu v literární soutěži a byl následně vydán (1944). Do příští soutěže přihlásila přepracovanou Pipi Dlouhou Punčochu a vyhrála.


Během svého života napsala celkem 27 knih, některé z nich byly vícedílné. Její knihy byly přeloženy do více než 80 jazyků a vyšly ve více než 100 zemích světa. Bohužel většina z jejích knih u nás vyšla až po roce 1990, takže naše "starší" generace její hrdiny příliš nezná.

U nás neznámější a nejvydávanější kniha Děti z Bulerbynu (třídílná 1947, 1949 a 1952) je svým způsobem autobiografií autorčina dětství na farmě. Kromě této napsala též biografii svých rodičů Samuel August ze Sevedstorpu a Hanna z Hultu.

spisovatelčin hrob

Za své dílo posbírala mnoho cen z nichž nejvýznamnější je cena Hanse Christiana Andersena, která jí byla udělena v roce 1958. Jejím největším oceněním je však to, že děti na celém světě její knihy dodnes milují.

socha ve Stockholmu
Zdroj informací a obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat